Estimates of genetic divergence in cowpea by multivariate analysis in different environments

  • Larissa Pereira Ribeiro
  • Jeniffer Santana Pinto Coelho Evangelista
  • Michelle Brandão Damacena
  • Arthur Mayrink Elizeu
  • Igor Ferreira Coelho
  • Erina Vitório Rodrigues
  • Paulo Eduardo Teodoro Universidade Federal de Mato Grosso do SulCampus de Chapadão do Sul
  • Leonardo Lopes Bhering
Keywords: Vigna unguiculata L., dissimilarity, UPGMA, Tocher.

Abstract

Cowpea is a legume of great importance in the Brazilian nutrition, mainly in the Northeast region. Despite the low yield of Brazilian cowpea, the species presents a genetic potential to be explored. Thus, this work aimed to characterize the genetic diversity of cowpea genotypes by agronomic traits and select genotypes for possible crosses by multivariate analysis. Four value for cultivation and use tests were carried out with cowpea genotypes in 2005 and 2006, in the municipalities of Aquidauana, Chapadão do Sul, and Dourados, in the state of Mato Grosso do Sul. The experimental design was a complete randomized block with 20 genotypes and four replications. The evaluated traits were value for cultivation, plant lodging, pod length, grain weight of five pods, number of grains per pod, pod weight, severity of powdery mildew, and grain yield. To estimate the genetic diversity among the genotypes, the optimization methods of Tocher and UPGMA were used. The generalized distance of Mahalanobis was used as a dissimilarity measure. The clustering methods revealed genetic variability among the cowpea genotypes evaluated. The methods used formed a different number of groups for each environment. Genotypes TE97-309G-24, MNC99-542F-5, BRS Paraguaçu, BRS Paraguaçu, BR 17-Gurguéia, and CNC x 409-11F-P2 can be used to obtain promising combinations and high genetic variability.

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Author Biography

Paulo Eduardo Teodoro, Universidade Federal de Mato Grosso do SulCampus de Chapadão do Sul

Engenheiro Agrônomo pela Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS) e Engenheiro Civil pela Universidade Anhanguera-UNIDERP. Mestre em Agronomia - área de concentração: Produção Vegetal da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Aquidauana (UEMS/UUA), onde participa de pesquisas na área de Fitotecnia com adubos verdes, braquiária, feijão, feijão-caupi, milho, milheto e soja nos seguintes temas: análises de adaptabilidade e estabilidade fenotípica, interação Genótipo x Ambiente, repetibilidade de caracteres, divergência e variabilidade genética, análise de trilha, modelos mistos (REML/BLUP), redes neurais artificiais (RNAs), inferência bayesiana, dentre outros. Desenvolve ainda pesquisas na área de geoestatística e climatologia com ênfase em: modelos matemáticos teóricos e métodos de interpolação, analise de cluster, ajuste de funções de densidade de probabilidade, precipitação provável e tamanho da amostra.

Published
2019-10-15
How to Cite
Ribeiro, L. P., Evangelista, J. S. P. C., Damacena, M. B., Elizeu, A. M., Coelho, I. F., Rodrigues, E. V., Teodoro, P. E., & Bhering, L. L. (2019). Estimates of genetic divergence in cowpea by multivariate analysis in different environments. Bioscience Journal, 35(6). https://doi.org/10.14393/BJ-v35n6a2019-42406
Section
Agricultural Sciences