Field adaptation of sweet potato genotypes enriched of β-carotene, in the state of Goiás

  • Alexandre Igor Azevedo Pereira Instituto Federal Goiano, Campus Urutaí http://orcid.org/0000-0001-7957-6691
  • Lucas Barbosa de Freitas
  • Fernando Soares de Cantuário
  • Carmen Rosa da Silva Curvêlo
  • Geovani Bernardo Amaro
  • José Magno Queiroz Luz
Keywords: adaptability, Convolvulaceae, Ipomoea batatas, nutrition, provitamin A

Abstract

Most sweet potato genotypes marketed in Brazil have white, yellow or cream pulp color with negligible carotenoid contents. The use of beta-carotene rich sweet potato materials may contribute to improve people welfare, especially those at critical nutritional conditions. The yield-related traits and marketable tuber quality of 10 beta-carotene biofortified (or not) sweet potato genotypes were assessed in a Brazilian Cerrado area.  Differences for all traits were found, with some materials prevailing. However, four of them (CNPH 1190, CNPH 1206, CNPH 1210 and CNPH 1310) showed good adaptability. CNPH 1210 had the highest yield (52.21 ton ha-1), 4.28 times higher than the Brazilian sweet potato average yield. CNPH 1210 and CNPH 1310 had the highest tuber numbers and the most preferred mass class for consumers, and therefore, they furnished the best marketable genotypes. Nevertheless, the materials CNPH 1210 and CNPH 1310 (both orange-fleshed sweet potatoes) stood out for tuber market quality. Our results may stimulate organized civil society efforts to improve the production and consumption of beta-carotene-rich sweet potato materials in municipalities in the Brazilian Cerrado.

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Author Biography

Alexandre Igor Azevedo Pereira, Instituto Federal Goiano, Campus Urutaí
Alexandre Igor de Azevedo Pereira, Eng. Agrônomo (UFPB), Mestre (UFV) e Doutor em Entomologia (UFV) atua nas Ciências Agrárias (Fitossanidade e Fitotecnia). Professor desde 2010 no Instituto Federal Goiano e desde 2012 Gerente de Pesquisa no Campus Urutaí. Estudantes de cursos Técnicos, Graduação e Pós-Graduação cursam aulas com AIA Pereira sobre os temas Olericultura, Entomologia, Manejo Integrado de Pragas e Controle Biológico. Líder do grupo de pesquisa Técnicas Sustentáveis de Produção de Hortaliças no Cerrado Goiano (certificado pelo CNPq). Orientador nos Programas de Pós-Graduação em Proteção de Plantas (Campus Urutaí) e Olericultura (Campus Morrinhos) ambos do IF Goiano. AIA Pereira trabalhou como professor visitante no John Abbott College e na McGill University (Campus MacDonald) (Montreal, Canadá) através de um projeto piloto conduzido pela SETEC/MEC/CAPES sobre Pesquisa Aplicada. Desenvolve projetos de Pesquisa Básica de acordo com sua curiosidade científica e projetos de Pesquisa Aplicada, com agroindústrias e propriedades agrícolas situadas no Cerrado goiano. 
Published
2019-04-16
How to Cite
Pereira, A. I. A., Freitas, L. B. de, Cantuário, F. S. de, Curvêlo, C. R. da S., Amaro, G. B., & Luz, J. M. Q. (2019). Field adaptation of sweet potato genotypes enriched of β-carotene, in the state of Goiás. Bioscience Journal, 35(3). https://doi.org/10.14393/BJ-v35n3a2019-41789
Section
Agricultural Sciences