Nutritive value of elephant grass hay ammoniated by urea

  • Leonardo Fiusa de Morais Doutorado em programa de doutorado integrado em Zootecnia, Universidade Federal do Ceará
  • João Carlos de Carvalho Almeida Universidade Federal Rural do Rio de janeiro
  • Delci de Deus Nepomuceno Universidade Federal Rural do Rio de janeiro
  • Rafaela Scalise Xavier Freitas Universidade Federal Rural do Rio de janeiro
  • Bárbara Maria Gomes de Melo Universidade Federal Rural do Rio de janeiro
  • Joice Fátima Moreira Silva Universidade Federal Rural do Rio de janeiro
Keywords: Fibra., Forragens de baixa qualidade., Pennisetum purpureum., Produção de gás in vitro., Tratamento químico.

Abstract

The aim of this study was to evaluate the effect of ammoniation by urea on the nutritional value of elephant grass hay harvested after flowering. A completely randomized design, in double factorial designs with an additional treatment: 4 urea doses (2, 4, 6 and 8%) x 2 treatment periods (30 and 45 days) + 1 (Control) with four replicates each, was employed. Dry matter, ash, ether extract, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, cellulose, lignin, neutral detergent fiber corrected for the ash and the protein, total nitrogen, acid detergent insoluble nitrogen, neutral detergent insoluble nitrogen, non-protein nitrogen, in vitro gas production and carbohydrates fractionation were analyzed. The treatments influenced the contents of DM, EE, NDF, ADF, lignin, cellulose, NDFap, fraction A + B1, fraction B2, fraction C, TN, NPN, ADIN, NDIN, L and Vf2. There was a positive linear effect of urea dose for NDF, ADIN, NDIN and L, positive linear effect on fraction A + B1, NT and NPN, and positive quadratic effect for Vf2, with absolute maximum point of 4.5%. Elephant grass hay harvested after flowering has its nutritional value improved, with a minimum dose of 4.5% urea on a dry matter basis.

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Author Biographies

Leonardo Fiusa de Morais, Doutorado em programa de doutorado integrado em Zootecnia, Universidade Federal do Ceará
Departamento de Zootecnia
João Carlos de Carvalho Almeida, Universidade Federal Rural do Rio de janeiro
Professor do Departamento de Nutrição Animal e Pastagens da UFRRJ
Delci de Deus Nepomuceno, Universidade Federal Rural do Rio de janeiro
Aluno de pós doutorado do Departamento de Nutrição Animal e Pastagens da UFRRJ
Rafaela Scalise Xavier Freitas, Universidade Federal Rural do Rio de janeiro
Mestrado em Zootecnia pela UFRRJ
Bárbara Maria Gomes de Melo, Universidade Federal Rural do Rio de janeiro
Graduação em Zootecnia pela UFRRJ
Joice Fátima Moreira Silva, Universidade Federal Rural do Rio de janeiro
Graduação em Medicina Veterinaria pela UFRRJ
Published
2020-05-14
How to Cite
de Morais, L. F., Almeida, J. C. de C., Nepomuceno, D. de D., Freitas, R. S. X., de Melo, B. M. G., & Silva, J. F. M. (2020). Nutritive value of elephant grass hay ammoniated by urea. Bioscience Journal , 36(5). https://doi.org/10.14393/BJ-v36n5a2020-41135
Section
Agricultural Sciences