Nutritional composition and acceptance of cake elaborated with beauregard potato biofortified with carotenoids

  • Juliany Sales Ramos Centro Universitário UNINOVAFAPI
  • Maria do Carmo de Carvalho e Martins Centro Universitário UNINOVAFAPI
  • Alessandro de Lima Universidade Federal do Piauí
  • Fabrício Ibiapina Tapety entro Universitário UNINOVAFAPI
  • Camila Aparecida Pinheiro Landim Almeida Centro Universitário UNINOVAFAPI
Keywords: Beauregard potato., Infant nutrition., Carotenoids., Fortified foods.

Abstract

Beauregard biofortified sweet potato is a tuberous root with a high content of carotenoids whose consumption can bring beneficial effects on human health related to the biological actions of these substances. The objectives of this study were to evaluate the acceptance of cake made with sweet potato biofortified with carotenoids by school children enrolled in a school of the municipal education network of the city of Teresina PI. The sweet cake containing biofortified potato (Beauregard) (PC) was compared with standard sweet wheat flour (WC) cake formulation. The PC and WC products and the Beauregard potato were analyzed for centesimal composition (moisture, ashes, proteins, lipids and carbohydrates) and total carotenoid content. Acceptance of PC was assessed by means of an acceptance test with a hedonic scale of five points applied to 100 children from 08 to 10 years of age. The evaluation of the centesimal composition showed protein content corresponding to 2.1% in WC and 3.57% in PC, and of lipids of 5.16% in WC and 8.95% in PC. Regarding the moisture content, WC presented 32.5% and PC 38.44%. The content of fixed minerals (ash) found in formulations was 1.9% and 1.26%, respectively, in WC and PC. The carotenoid content (μg of β-carotene.g-1) was significantly higher (p <0.05) in the biofortified potato (3,200.01 ± 0.02) and in the PC formulations (3,666.17 ± 2.55) and WC (3,066.53 ± 1.88) for common sweet potatoes (2.200,23 ± 1.63). In the five-point facial hedonistic acceptance test, the formulation containing biofortified potato (PC) obtained a significantly higher score (p <0.05) (4.24 ± 0.93) when compared to the WC formulation (3.75 ± 1.19). The biofortified potato and the cake containing the biofortified potato presented some characteristics related to the centesimal composition similar to those found in WC and the content of carotenoids in PC larger than those of WC. Because sweet cake is a food product, generally well accepted by children and adults, PC's greater acceptance of WC suggests its promising potential for consumption by the population.

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Author Biographies

Juliany Sales Ramos, Centro Universitário UNINOVAFAPI

Nutricionista

Maria do Carmo de Carvalho e Martins, Centro Universitário UNINOVAFAPI
Graduada em Nutrição. Possui mestrado em Fisiologia pela Universidade Federal de Pernambuco e doutorado em Ciências Biológicas (Farmacologia, Fisiologia e Química Medicinal) pela Universidade Federal de Pernambuco. Professora associada do Departamento de Biofísica e Fisiologia da Universidade Federal do Piauí. Professora e orientadora dos Programas de Mestrado e Doutorado em Alimentos e Nutrição, e Mestrado em Farmacologia da Universidade Federal do Piauí. Professora da Faculdade de Ensino Superior de Floriano. Professora e orientadora do Mestrado Profissional em Saúde da Família do Centro Universitário UNINOVAFAPI. Tem experiência nas áreas de Fisiologia Geral e do Exercício, Farmacologia de Produtos Naturais, Nutrição e Saúde Pública, atuando principalmente nos seguintes temas: diabetes, obesidade, hipertensão arterial, atividade farmacológica de plantas medicinais, toxicologia, condições de saúde de grupos populacionais e efeitos do treinamento físico.
Alessandro de Lima, Universidade Federal do Piauí
Possui Graduação e Mestrado em Nutrição pela Universidade Federal de Pernambuco, Doutorado em Ciência dos Alimentos pela Universidade de São Paulo, com Doutorado Sanduíche na Universidade de Sevilla-Espanha e Pós Doutorado na Faculdade de Saúde Pública da USP.
Fabrício Ibiapina Tapety, entro Universitário UNINOVAFAPI
Cirurgião-dentista pela Universidade Federal do Piauí (1995), PhD em Clinical Dentistry pela Niigata University/Japão (2003)- legalmente revalidado no Brasil pela USP/Bauru como DOUTORADO em Reabilitação Oral. Pós-doutor em Implantodontia pela Johannes Gutenberg Univeristy em Mainz/Alemanha. Especialista em Bioética e Direitos Humanos pelo Instituto Camilo Filho/ ANIS (2010).
Camila Aparecida Pinheiro Landim Almeida, Centro Universitário UNINOVAFAPI
acharel em Enfermagem (2007) pelo Centro de Ciências da Saúde da Universidade de Fortaleza (CCS/UNIFOR), Fortaleza, Ceará, com suporte financeiro da Fundação Edson Queiroz (FEQ). Mestre (2010) e Doutora em Ciências (2012) - Área de Concentração: Enfermagem Fundamental, pelo Departamento de Enfermagem Geral e Especializada da Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo (DEGE-EERP/USP), Ribeirão Preto, São Paulo, 
Published
2019-04-16
How to Cite
Ramos, J. S., Martins, M. do C. de C. e, Lima, A. de, Tapety, F. I., & Almeida, C. A. P. L. (2019). Nutritional composition and acceptance of cake elaborated with beauregard potato biofortified with carotenoids. Bioscience Journal, 35(3). https://doi.org/10.14393/BJ-v35n3a2019-40010
Section
Health Sciences