Tomato yield and quality under various combinations of organic compost

  • Fernando Cassimiro Tinoco França EMATER -UREGI Sete Lagoas
  • Ernani Clarete da Silva Universidade Federal de São João del-Rei - Campus Sete Lagoas
  • Marinalva Woods Pedrosa EPAMIG/URECO
  • Lanamar de Almeida Carlos Universidade Federal de São João del-Rei, Campus Sete Lagoas, Departamento de Engenharia de Alimentos.
  • Gabriel Mascarenhas Maciel Universidade Federal de Uberlândia, Campus Monte Carmelo
Keywords: Solanum lycopersicum, Sustainability, Macronutrients, Micronutrients.

Abstract

The number of growers and planted area dedicated to organic farming have increased considerably. Consequently, demand has increased for alternative organic composts in terms of quantity and new options for direct use with crops. Making use of local industrial byproducts is also important throughout Brazil and the rest of the world. Therefore, it was evaluated the effect of eight types of organic composts, produced with different percentages of poultry litter and crushed sugarcane on tomato yield and quality. The experiment was carried out during the 2013 growing season at the experimental farm of the Agricultural Research Company of Minas Gerais state (Empresa de Pesquisa Agropecuária do Estado de Minas Gerais) located in Prudente de Morais, MG, Brazil. It was evaluated different formulations of poultry litter and crushed sugarcane (0, 10, 20, 30, 40, 50, 50, 60 and 70%) yielding eight types of alternative Bokashi used as organic compost in the production of two tomato cultivars (Santa Clara and the Verano hybrid). It was found that the various formulations of alternative Bokashi, except the alternative Bokashi B1, strengthened components of tomato yield and quality. We found that composts of poultry litter and crushed sugarcane increase tomato yield and quality and can be and excellent alternative, especially for organic farmers. 

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Author Biographies

Fernando Cassimiro Tinoco França, EMATER -UREGI Sete Lagoas
Engenheiro Agônomo, mestre, coordenador técnico de olericultura e agroecologia da Emater em Sete Lagoas.
Ernani Clarete da Silva, Universidade Federal de São João del-Rei - Campus Sete Lagoas
Engenheiro Agrônomo, Professor Doutor em Genética e Melhoramento Vegetal, Fitotecnia, Culturas Olerícolas.
Professor Adjunto IV do Departamento de Ciências Agrárias. Orientador de Mestrado
Marinalva Woods Pedrosa, EPAMIG/URECO
Engenheira Agrônoma, Doutora, Pesquisadora da EPAMIG/URECO
Lanamar de Almeida Carlos, Universidade Federal de São João del-Rei, Campus Sete Lagoas, Departamento de Engenharia de Alimentos.
Possui graduação em LICENCIATURA E BACHARELADO EM QUIMICA pela Universidade Federal de Viçosa, mestrado em Ciências dos Alimentos pela Universidade Federal de Lavras e doutorado pela Universidade Estadual do Norte Fluminense em Produção Vegetal na área de concentração de Tecnologia de Alimentos e Constituíntes Químicos de Plantas. Atualmente é professora da Universidade Federal de São João Del Rei - UFSJ, Campus Sete Lagoas -CSL. Área de atuação: Ciência e Tecnologia de frutas e hortaliças. Orientador de Mestrado
Gabriel Mascarenhas Maciel, Universidade Federal de Uberlândia, Campus Monte Carmelo
Professor, Doutor área de Genética e Melhoramento Vegetal, Sementes, Hortaliças
Published
2016-10-06
How to Cite
França, F. C. T., da Silva, E. C., Pedrosa, M. W., Carlos, L. de A., & Maciel, G. M. (2016). Tomato yield and quality under various combinations of organic compost . Bioscience Journal, 32(5). https://doi.org/10.14393/BJ-v32n5a2016-33057
Section
Agricultural Sciences